06-30-950-0038

A Siker Íze 2

0000-00-00

 

MIKLÓSA ERIKA

Koloratúrszoprán operaénekesnő
Életkor:
47 év
Legmagasabb pozíció:
az Operaház énekesnője 19 éves kora óta, 2004 őszén a New York-i Metropolitan Opera hét évre szerződtette
Szakmai díjak, elismerések:
Kossuth-díj (2012), Liszt Ferenc-díj (2006)
Legnagyobb sikere:
a Kossuth-díj átvétele, illetve
a New York-i maraton lefutása
Hobbi:
főzés, sport, futás
 

 

Fejlődni, lehetőleg mindenben – Miklósa Erika operaénekesnő

Fel lehet-e állni egy kártyavárként összeomlott sportolói karrierből? Igen, erre Miklósa Erika operaénekesnő az élő példa, aki, ha nem énekel, szívesen önmegvalósít a konyhában, és már azt is tudja, mi az a konyhatechnikai innováció, aminek segítségével ezen a porondon is jobbá válhat.

Operaénekesnőként ismerjük, pedig Miklósa Erika elképzelése a jövőjéről gyerekként teljesen más volt. Élsportolónak készült, olimpiai bajnokként látta volna magát szívesen mint hétpróbás. Aztán jött egy sportbaleset, az álmok pedig szertefoszlottak, úgy tűnt legalábbis. Nem sokkal ezután történt, hogy egy esküvőn Dr. Maday Lilla énekelni hallotta, majd a produkció végén odalépett hozzá és megkérdezte, tudja-e, mi van a torkában, szerinte ugyanis a világ legjobb Éj királynője lehetne belőle. Hosszú próbák és tanulás következett, és a váratlan találkozásnak köszönhetően egy felívelő operaénekesnői karrier kezdett kibontakozni.

ÉJ KIRÁLYNŐJÉNEK SZÜLETNI KELL

A sikerek az új pályán igen korán kopogtattak. Miklósa Erika 19 évesen felvételt nyert a Magyar Állami Operaházba, de ennek súlyát ott és akkor még nem érezte. Az énekesnő egyébként sem öntelt típus, bár adott körülmények között elégedett tud lenni a teljesítményével, de amikor visszahallgatja saját produkcióját, mindig talál benne javítani valót. Ez az állandó fejlődés motorja. Legnagyobb szakmai elismerésének gondolkodás nélkül a 2012-ben neki ítélt Kossuth-díjat, legnagyobb egyéni sikerének pedig a New York-i maraton lefutását említi. Színpadi csúcssikert nem tud ilyen csípőből mondani, az Éj királynője szerinte nem az, mert annak eléneklésére csak születni lehet. Neki ez ugyan összejött, de saját bevallása szerint ma is meg tud gyűlni a baja egy csupán 5 mondatos szerep eléneklésével, például valamelyik Verdi darabban. A siker persze a kudarcok megélésekor ragyog ki a pályaívből. Utóbbiból szintén akad, sőt, ezeket az énekesnő jobban szereti, mert tanulásra ösztökélik. Kudarc volt számára, amikor nem lehetett élsportoló, de ide számítja azokat a pillanatokat is, amikor épp nem sziporkázik az előéneklések során.

HA SIKER, IRÁNY A KONYHA!

Ha viszont sikert ünnepel, azt otthon, családi körben teszi, ilyenkor egy pohár száraz vörösbort engedélyez magának és örömfőzésbe kezd. Bevallása szerint az Olaszországban töltött évek nem múltak el nyomtalanul, imádja az egyszerű és nagyszerű ételeket, imád tésztát gyúrni, levest főzni vagy összedobni egy salátát. A NEFF bemutatókonyhájában több dolog is rabul ejtette a szívét. Egyfelől a diszkrét, szinte hangtalan főzőlapba, bútorba vagy mennyezetbe beépíthető pára- és szagelszívók. Másfelől a jól szabályozható, precíz indukciós főzőlapok, amik tészták esetén az egyenletes főzés miatt lennének számára hiánypótlóak. A lenyűgöző innovációk között említette, hogy a sütők ajtaját úgy lehet a sütőtér alá becsúsztatni, hogy közben szemrevételezheti az éppen készülő ételeket, de a hőfüggöny nem engedi megszakítani a sütés folyamatát. Ezzel a funkcióval könnyebben ellenőrizheti kedvenc receptjének készültségi állapotát, ami a sültek esetében nagyon fontos. Az operaénekesnő a „Mindent bele” fantázianevű ételét alapesetben csak 15 kilométer lefutása után szokta összedobni, mert ha nem spórolja ki a hozzávalókat, igen kalóriadús ételt kap. A duroc malac tarjájából vagy karajából készült, rókagomba társaságában párolódott húst krumplipürével tálalja. A recept annyira népszerű, hogy a család és a baráti kör is visszatapsolja.

HOZZÁVALÓK

4 fő részére

 

  • 1 kg duroc malackaraj
  • 40 dkg rókagomba
  • 20 dkg zöldborsó
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 fej hagyma
  • Mustár, só, bors

ELKÉSZÍTÉS

A karajszeleteket fűszerezzük sóval, borssal, majd mustárral kenjük meg mindkét oldalukat. Hirtelen süssük meg a hússzeletek mindkét oldalát, majd tegyük őket rétegezve kivajazott tűzálló tálba a hagymán megpirított rókagombával és borsóval váltakozva. Öntsük rá a bort, majd a tetejére szórjunk reszelt füstölt sajtot és letakarva tegyük 1 órára a sütőbe. Burgonyapürével a legfinomabb!

 

 

Vissza