06-30-950-0038

A Siker Íze 4

0000-00-00

 

 

KLEIN DÁVID

Magyar expedíciós hegymászó
Életkor:
42 év
Legmagasabb pozíció:
Expedícióvezető
 
Jelenleg az oxigén nélküli mászók között ő a legtöbb nyolcezres csúccsal rendelkező, élő magyar hegymászó. Négy nyolcezer méter feletti csúcson állt palack nélkül.
Szakmai díjak, elismerések:
- "Az év mászása 2015" - I. hely (hegymászás kategória)
- "Az év mászása 2016" - I. hely (hegymászás kategória)
 

 

 

Csúcsélmények – Klein Dávid hegymászó

Élni és életben maradni – Klein Dávid hegymászó

Az ország egyik legismertebb hegymászója „alapélelmiszereken” is elvan, elvégre sokszor a túlélés a tét, és a saját határait kell feszegetnie, ám a főzés sem áll távol tőle. Csak legyen elég hely és idő, meg persze eszközök a kibontakozásra! Mert Dávid nem az az ember, aki szeret valamit csak félig csinálni.

Már kisgyerekként is tudta, imád mozogni, különösen az erdőt járni. Így jött az ásványgyűjtés, majd 12 évesen a sziklamászás. 1989-ben, az alapfokú sziklamászó tanfolyam után már tudta: ez az ő terepe. A következő mérföldkő az volt, mikor elhatározta: alpesiből expedíciós mászóvá lép elő: ez legalább akkora váltás, mint amikor egy hobbirepülő úgy dönt, űrhajós lesz.

AZ ELSŐ EXPEDÍCIÓ

A magas-tátrai és alpesi túrákat innentől kezdve kiegészítették a nyolcezres csúcsok. Első expedíciója az Afganisztán és Pakisztán határán fekvő Tiricsmirt vette célba. Mindössze 23 éves volt. Noha ő maga egy betegség miatt nem jutott fel a csúcsra, az általa vezetett expedíció sikeres volt. Ekkor ébredt rá, hogy az expedíciós mászás lényege nem az egyéni teljesítmény, hanem a csapatmunka és a hegyek között átélt élmények. Az expedíció sikere a szakmai elismerést is meghozta Dávidnak és csapatának, hiszen a Hindukus-hegységben előttük még sosem járt magyar hegymászó expedíció, és a csúcsot most először mászta meg magyar csapat. A Tiricsmiren átélt kalandok megpecsételték a sorsát. Addig csak könyvekből ismerte az expedíciós hegymászást, az első terepélménye után azonban tudta, hogy lesz folytatás.

JÓZANSÁG ÉS TELJESÍTMÉNY

A magyar hegymászó filozófiája: élni, átélni és felérni, ha lehet. Ha okosan mászik, van esélye erre, ez pedig a legnagyobb eredmény. Sikerei közt tartja számon, hogy a ma élő magyar hegymászók közül ő mászta meg a legtöbb nyolcezres csúcsot oxigénpalack nélkül, köztük az Annapurnát, mégis, a legnagyobb siker, ha nemcsak felér a csúcsra, de csapatával épségben le is tud jönni onnan, miközben társaival és a heggyel is harmonikus marad a kapcsolata. Klein családi és baráti körben lazít vagy ünnepel, és élvezi, hogy ilyenkor jókat ehet. Többezer méteren ugyanis csak feldúsított zacskós levesekkel, sajtokkal, fehérje szeletekkel, olajos magvakkal és aszalványokkal csillapítja étvágyát, ha éppen van neki, mert fönt az étkezési kedvet az oxigénhiány alaposan megcsappantja, emésztés pedig ebben a magasságban gyakorlatilag nincs.

NÉGY FOGÁS EGYSZERRE A NEFF SÜTŐJÉVEL

Az expedíciók során le is ad 10 kilót, de otthon helyrebillenti a mérleg nyelvét. A konyhában hely- és időhiánnyal küzd, ezért is nyűgözte le a NEFF sütők innovatív Circo Therm® hőlégbefúvásos rendszere, mellyel egyszerre négyféle ételt készíthet úgy, hogy az ételek nem veszik át egymás ízét, ezzel pedig időt és energiát spórol. Ha ő szeretné elkápráztatni vendégeit, szívesen készít jércemellet keleti zöldségágyon. Ezzel a recepttel elhozza vendégeinek a keleti magaslatok ízét, és ő sem bűnöz, mert kedvenc receptje úgy kímél, hogy közben a fehérjeraktárakat is feltölti.

HOZZÁVALÓK

4 fő részére

 

  • 4 db jércemell (filézve)
  • 1 db cukkini
  • 2 db paradicsom
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 kis sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 csipetnyi ázsiai fűszerkeverék
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 20 dkg rizs

ELKÉSZÍTÉS

A jércemelleket alaposan megtisztítjuk, majd feldaraboljuk. Egy tálban keverjük össze a fűszereket az olajjal, majd forgassuk meg benne a jércemelleket. Tegyük félre egy kicsit állni, hogy az ízek jól összeérjenek. Ez idő alatt alaposan tisztítsuk meg a zöldségeket, majd kockázzuk fel mindegyiket, kivéve a hagymát, mert azt hosszában vágjuk fel. Forrósítsuk fel a wok sütőnket (ha nincs, használjunk egy nagyobb serpenyőt), és tegyük bele a húst, majd a zöldségeket is. Hirtelen süssük szép aranybarnára őket. Tálaljuk rizzsel, mert így az igazi!

 

Vissza