STEBA - Grill tippek
2016-06-22

GRILL TIPPEK
A STEBA ELEKTROMOS GRIL készülékeket Önnek ajánljuk, ha:
- időjárási viszonyoktól függetlenül szeret grillezni
- nem várja el, hogy kormos legyen az étel, azonban a grillezett ételek ízlelésében, fogyasztásában örömét lelné
- ízletes grill ételekre vágyik
- a grillezés előkészítési idejére nem szán 10 percnél többet
- szereti a kényelmet
- szívesebben állítja be a sütési hőfokot, mint kísérletezik a faszén, parázs megfelelő hőfokával
- hosszabb ideig grillezne, netán több részletben
- kiszámíthatatlan a vendégek érkezési ideje
- csak rövid időt szán a grill eltakarítására
- sikerélményre vágyik.
TIPPEK
Ne tegyen túl sok nyersanyagot a grill felületre, mert ha a húsok egymáshoz érnek, párolódni fognak, ahelyett, hogy sülnének. Sütés közben folyamatosan ellenőrizze, mennyire készült el az étel. Ha a hús túlsül, akkor kiszárad, kemény és élvezhetetlen lesz.
Néhány lédús zöldség-gyümölcs (pl. paradicsom, hagyma, alma) grillezéséhez használhat olajjal bekent alufóliát, ebben gyorsan megpárolódnak. A sütés vége felé nyissa ki a csomagokat, hogy megpörkölődhessenek, színt kapjanak.
Hogyan tartsuk melegen a grillezett húst?
Tegyük alufóliába. A fóliát célszerű akkor is használni, amikor halat és húst akarunk egymást követően grillezni, mert a hús így nem veszi át a halszeletek aromáját. A halat csavarjuk kivajazott fóliába
Mitől lesz puha a grillezett hús?
Grillezésnél alapszabály, hogy a húst ne tálaljuk fel közvetlenül a sütés után, hanem hagyjuk egy ideig állni. Így a hús rostjai rugalmasabbak lesznek, és a leve egyenletesen oszlik el a belsejében.
Milyen húsokat grillezünk?
Főleg a szaftos húsok jöhetnek számításba. Ha a hús túl sovány, akkor gyakran kiszárad. Ha combot grillezünk, akkor arra ügyeljünk, hogy a zsírréteg megmaradjon a hús tetején. A karaj széléről se hántsuk le a vékony zsírréteget. Inkább vagdossuk be a kés hegyével, s akkor a hús nem húzódik össze.
Mikor van készen a hús?
Akkor, ha beleszúrunk egy kötőtűt, és a kispriccelő húslé egyáltalán nem véres.
A grillezés ideje
A grillezés ideje sok tényezőtől függ, ezek közül néhányat megemlítünk:
- levegő hőmérséklete
- szél
- a készülék hőfoka
- a nyersanyagtól (pl. fiatal állat vagy idősebb)
- az étel vastagságától.
Húshőfokmérővel lehet a maghőmérsékletet ellenőrizni, ez támpontot adhat, mennyire készült el az étel.
Néhány példa: (Forrás: Gourmet magazin 2005/2)
Marha közepesen átsütve: | 71 C |
Marha jól átsütve: | 77 C |
Csirke: | 82 C |
Pulykamell: | 77 C |
Egész pulyka: | 82 C |
Bárány angolosan: | 66 C |
Bárány közepesen: | 71 C |
Maghőmérsékleten a legízletesebb. |
Tapasztalt grillezők a tapintásos tesztben bíznak.
A hő a hús felszínétől a közepe felé terjed, a hús egyre tömörebbé válik.